Cum să economisești eficient în organizarea nunții

love-the-dress-rochii-de-mireasa-second-hand-ieftine-bucuresti-money-wedding-bani-nunta.jpgPrimul pas în momentul în care începeţi organizarea nunţii este acela de a stabili bugetul.  Acesta se stabileşte cel mai bine dupa discuţia cu parinţii, în momentul în care aveţi o idee legată de numărul aproximativ al invitaţilor dar şi după ce aflaţi în ce măsură puteţi conta pe ajutorul financiar din partea părinţilor. Chiar dacă bugetul este unul mic sau mare, vă oferim mai jos câteva sfaturi despre cum să investiţi eficient în acest eveniment, fără să faceţi compromisuri la capitolul calitate.

 

 

 1. Locaţia evenimentului

Cu siguranţă veţi viziona multe restaurante înainte de a lua decizia. În momentul în care le selectaţi pe cele preferate din punctul de vedere al aspectului şi al datelor disponibile, nu uitaţi să stabiliţi din timp câteva detalii care, rămase nediscutate, pot umfla considerabil nota de plată. Meniul este cea mai scumpă componentă a unei petreceri de nuntă. Din acest motiv, orice discount, oricât de mic vi s-ar părea, contează enorm la nota de plată finală. Cele mai mari reduceri se oferă dacă optaţi să ţineţi evenimentul într-o zi de vineri sau una de duminică. De asemenea şi pentru zilele de post, în care nu se oficiază căsătorii religioase, discounturile sunt considerabile (dar nu uitaţi să obţineţi o derogare de la Biserică pentru a putea oficia cununia religioasă).

În ceea ce priveşte mâncarea, restaurantele au obiceiul de a umfla tariful prin adăugarea în meniu a preparatelor cu nume pompoase, a căror componenţă nu diferă de cea a preparatului clasic.  În cazul în care sesizaţi acest lucru, nu ezitaţi să întrebaţi ce conţine acea „ruladă fantezie”  sau alt preparat cu nume deosebit. În principiu, carnea de pui este cel mai ieftin tip de carne. Faptul ca este rulată sau nu, nu ar trebui să influenţeze o creştere a preţului meniului.  Dacă vă doriţi totuşi un tip de carne deosebit cum ar fi vită, miel sau somon, aşteptaţi-vă la un preţ mult mai mare, iar acest sacrificiu financiar nu va fi neapărat apreciat de oaspeţii dumneavoastră, ba chiar, în foarte multe cazuri, ieşirea din standardele clasice va fi primită cu reticenţă de majoritatea invitaţilor.

Atenţie la condiţiile impuse de restaurant, la eventualele costuri ascunse cu privire la meniu, băuturi , personal suplimentar sau chiar aer condiţionat sau alte consumabile despre care riscaţi să aflaţi în momentul plăţii. Stabiliţi totul dinainte, puneţi o mulţime de întrebări şi treceţi fiecare detaliu în contract.

 

 1. Ţinutele mirilor

O rochie de mireasă de calitate se poate achiziţiona în zilele noastre începând cam de la aproximativ 800 de euro. Bineînţeles, preţurile pot fi şi mai mici, dar sub această sumă, calitatea materialelor şi a croielii scade considerabil. Dacă nu doriţi să faceţi compromisuri legate de calitate, dar vreţi să şi economisiţi o sumă considerabilă (având în vedere că este o rochie ce va fi purtată câteva ore), există câteva opţiuni excelente. Una dintre ele este aceea de a închiria ţinutele. Nu uitaţi însă să verificaţi valoarea garanţiei în acest caz şi cât poate fi recuperat în cazul în care vestimentaţia dumneavostră suferă vreun accident în timpul petrecerii.

Una dintre cele mai bune soluţii  este aceea de a achiziţiona o rochie de mireasă de calitate la mâna a doua. Preţurile sunt sub jumătate faţă de valoarea lor iniţială iar rochiile sunt în general impecabile, purtate o singură dată. Există chiar şi magazine de profil care comercializează asemenea produse, aşa că puteţi merge într-un singur loc unde aveţi posibilitatea de a proba zeci de modele. www.lovethedress.ro sau facebook love the dress

Pentru domni, un costum de calitate reprezintă o investiţie bună, având în vedere că acesta va mai putea fi purtat şi la alte evenimente. De aceea recomandăm achiziţionarea unei ţinute clasice. Un costum bine croit, din materiale de calitate şi cu o croială clasică ce nu se va demoda niciodată. Iar un mire, pentru a fi elegant, nu are nevoie de materiale lucioase sau pietricele. Exista magazine de profil ce comercializează ţinute pentru domni fabricate în România, din materiale excelente, la preţuri foarte bune. Verificaţi întotdeauna componenţa materialului si evitaţi pe cât posibil poliesterul. Bumbacul şi lâna sunt materialele din care este croit un costum de calitate. Nu vă lăsaţi seduşi de brand. Un nume mare de firmă nu înseamnă întotdeauna şi calitate bună a produsului.

Când vine vorba despre alegerea pantofilor, nu uitaţi că este necesară alegerea unei perechi de calitate. Optaţi tot timpul pentru piele naturală. Confortul este foarte important în ziua cea mare. Cum putem economisi în alegerea pantofilor? Simplu: pantofii de mireasă selectaţi-i pe o altă culore decât alb. Nude, auriu, argintiu sau chiar culori mai tari precum mov, albastru sau roşu. În acest fel pantofii vor reprezenta o investiţie pentru că vor putea fi purtaţi şi la alte evenimente.  Nu irosiţi o sumă mare de bani pe o pereche de pantofi ce vor putea fi încălţaţi o singură dată!

 

 1. Muzicanţii

Muzica este printre cele mai importante aspecte în organizarea unei petreceri de nuntă. Practic, un eveniment reuşit depinde extrem de mult de alegerea formaţiei. Şi acesta este un aspect foarte costisitor, dar există câteva metode de a face o economie considerabilă şi la acest capitol. Aşa cu discutam şi la capitolul locaţii de nuntă, cele mai mari reduceri se oferă dacă optaţi să ţineţi evenimentul într-o zi de vineri sau una de duminică. De asemenea şi pentru zilele de post, în care nu se oficiază căsătorii religioase, discounturile sunt considerabile.  De cele mai multe ori, în preţ intră şi diferite echipamente precum maşină de fum sau efecte luminoase. Renunţaţi la ele şi renegociaţi preţul. Dacă le închiriaţi separat,  preţul va fi mult mai mic.

Negociaţi doleanţele muzicienilor în legătură cu meniul pe care doresc să-l serveasă în timpul petrecerii. Nu uitaţi că, la o trupă formată dintr-un număr mai mare de membrii, costurile cu mâncarea se pot ridica la o sumă deloc neglijabilă.

Nu pierdeţi din vedere nici posibilitatea de a contracta o trupă dintr-un oraş mai mic decât cel în care vă organizaţi evenimentul. Există formaţii foarte bune şi în oraşele mici, iar preţurile sunt mult mai mici , chiar incluzând deplasarea lor. Merită să faceţi câteva audiţii, în special în zonele cu tradiţie folclorică. Nu se ştie niciodată ce comori veţi descoperi.

 

 1. Fotografiile şi filmarea evenimentului

Amintirile din ziua nunţii sunt nepreţuite. Asta nu înseamnă că nu putem avea fotografii reuşite de la eveniment cu un buget mai mic. Preţurile la acest capitol sunt foarte mari în momentul de faţă. De aceea, la fel ca şi în cazul muzicanţilor, nu pierdeţi din vedere nici posibilitatea de a contracta profesionişti dintr-un oraş mai mic decât cel în care vă organizaţi evenimentul. Există oameni foarte talentaţi şi în oraşele mici, iar preţurile sunt mult mai mici , chiar incluzând deplasarea lor. Merită să faceţi o prospectare a pieţei în oraşele apropiate. Nu se ştie niciodată ce comori veţi descoperi. Nu uitaţi să verificaţi echipamentele folosite  şi  toate serviciile incluse în pachet (de ex. editarea fotografiilor şi a filmării, şedinţa trash/love the dress) pentru a nu va trezi cu surprize neplăcute şi costuri neprevăzute după nuntă!

 

 1. Forile şi elementele decorative

Din păcate, la acest capitol se face cea mai mare risipă financiară în organizarea unei nunţi. Domnişoarele, în dorinţa de a avea un eveniment perfect din punct de vedere estetic, cheltuiesc foarte mulţi bani pe aranjamentele florale, cheltuieli care, de cele mai multe ori, sunt nejustificate. Nu este neapărată nevoie să aveţi aranjamente cu flori rare sau din alt sezon. Florile, indiferent cât de scumpe vor fi, vor fi aruncate a doua zi. Banii dumneavoastra vor deveni la propriu bani aruncaţi. Pentru obţinerea unor aranjamente frumoase este necesară puţină documentare pe internet. Puteţi alege aranjamente cu un impact vizual puternic şi fără să faceţi o gaură în buget.  Florile de câmp, floarea miresei sau chiar aranjametele din lumânări sau frunzele de toamnă ruginii se pot transforma în nişte element superbe în mâna unei persoane talentate. Şi costurile pot fi menţinute uşor sub 1.000 de lei pentru un eveniment de 150 de persoane.

 

 1. Cununia religioasă

Costurile pentru efectuarea slujbei religioase s-au mărit considerabil în ultimii ani. Preţurile pot ajunge cu uşurinţă şi la 1000 lei în oraşele mari, la care se adaugă, în unele cazuri, costuri suplimentare pentru cor, covor roşu etc. Deşi această cheltuială este în majoritatea cazurilor achitată de naşi, sfatul nostru este să nu-i încărcaţi cu o povară atât de mare. Alegeţi o biserică nu foarte populară şi situată mai departe de zona centrală. De biserici nu ducem lipsă, aşa că veţi găsi cu siguranţă una cochetă şi foarte frumosă, cu tarife decente.

 

 1. Băuturile

De foarte multe ori, achiziţionarea băuturilor separat de meniul oferit de restaurant se poate dovedi mai avantajoasă datorită evitării achitării adaosului restaurantului. Există foarte multe depozite en-gross unde, în primul rând ,preţurile sunt negociabile la o cantitate mai mare şi în al doilea rând, vi se poate oferi posibilitatea returnării surplusului după eveniment.  Vinul poate fi achiziţionat direct dint-o zonă cu tradiţie viticolă (avem cel puţin una pentru fiecare zonă a ţării), de la o cramă mică, medie. Recomandării găsiţi foarte multe pe internet. Chiar şi cu costurile deplasarării până acolo, o să găsiţi vinuri de calitate la preţuri foarte bune. Când vine vorba despre băuturile tari, whiskey-ul rămâne cel mai apreciat. Orientaţi-vă spre un brand de nivel mediu. Foarte puţine persoane apreciază diferenţa între brandurile de lux şi cele de nivel mediu, iar dacă optaţi pentru prima categorie riscaţi să efectuaţi o cheltuială semnificativă fără a avea un impact asupra calităţii evenimentului. Sfat: evitaţi alcoolul de contrabandă! Chiar dacă preţul este puţin mai mic, calitatea acestuia este mult sub nivelul brandurilor autentice.

 

 1. Verighetele

Aurul, fie el alb sau galben, are aproximativ acelaşi preţ peste tot. Nu vă lăsaţi păcăliţi de cei care doresc să-şi vândă produsele cu preţ dublu sau chiar triplu sub pretextul importului sau lucrăturii manuale. Prospectaţi bine piaţa şi cu siguranţă veţi găsi preţuri decente la ateliere care vor lucra absolut orice model vă place dumneavoastră. Recomandăm atelierele mici, gen afaceri de familie în detrimentul firmelor mari, întâlnite în toate locaţiile. Neapărat să cereţi garanţie şi posibilitatea lustruirii gratuite a verighetelor o dată pe an, pe termen nelimitat. Preţul este întotdeauna negociabil şi în funcţie de talentele dumneavoastră de negociator, puteţi obţine chiar şi un diamant în plus din partea casei ;).

 

 1. Momente artistice

Indiferent pentru ce momente de divertisment veţi opta, acestea vor face o gaură considerabilă în bugetul de nuntă. De la dansatori, cântăreţi la instrumente deosebite, până la spectacole de magie sau momente teatrale, toate acestea sunt destul de dezavantajoase când vine vorba despre costuri. Sfatul nostru este să renunţaţi la această opţiune. În primul rând, la nunta dumneavoastră, mirii ar trebui să fie mereu în centrul atenţiei şi acest loc nu trebuie cedat unor artişti. Cu o trupă de divertisment, riscaţi să vă transformaţi nunta într-un spectacol, la care invitaţii vor deveni spectatori în loc de participanţi, iar pentru asta  veţi fi şi taxat şi nu tocmai ieftin.

 

 1. Elemente suplimentare pentru îmbogăţirea petrecerii

Aici ne referim la fântâni de ciocolată, porumbei,  candy-bar sau fructe sculptate. Din pacate, aceste elemente şi-au pierdut în timp originalitatea şi au devenit oarecum un clişeu, prezente la toate petrecerile de nuntă. Ele reprezintă costuri suplimentare deloc de neglijat. Dacă, totuşi, doriţi neapărat să aveţi ceva de genul acesta, optaţi pentru ceva original, care să rămână în mintea invitaţilor dumneavoastră şi pe care în puteţi realiza cu costuri foarte mici. Un photo corner, pe care îl puteţi amenaja dumneavoastră singuri cu câteva piese simple de mobilier si mult bun gust (astfel costurile vor fi 0), o carte de oaspeţi în care invitaţii vă pot lăsa câteva impresii şi gânduri bune şi care se va transforma într-o amintire preţioasă, un colaj de  2-3 minute cu poze şi amintiri haioase cu voi doi (aveţi nevoie doar de un proiector şi simţul umorului 😉 ). În loc de candy bar puteţi încerca ceva original gen plăcintă bar, şucă bar sau cheese bar. Si le puteţi realiza în întregime dumneavoastră cu ajutorul unei mame mai talentate în arta gătitului. Succesul va fi garantat, iar invitaţii vor fi plăcut surprinşi. În loc de porumbei la biserică, optaţi pentru baloane de săpun sau clasicul aruncat cu orez. Este mult mai elegant şi categoric mai ieftin.

 

 1. Invitaţiile de nuntă

În funcţie de hârtie, tipul fontului, complexitate şi chiar brand, invitaţiile pot reprezenta şi ele un cost foarte ridicat. Din experienţă vă putem spune următorul lucru: nu contează dacă o invitaţie costa 50 de bani sau 20 de lei: destinatarii acestora le vor privi absolut la fel. Invitaţia va fi privită 15-20 de secunde şi apoi va sfârşi uitată într-un colţ şi chiar la coşul de gunoi. Nu aruncaţi banii fără sens! Puteţi opta pentru invitaţiile on-line (dacă nunta este una modernă), puteţi să le printaţi singuri şi să le transformaţi într-un element haios sau le puteţi da un proiect copilaşilor din cadrul unor case de copii sau gradiniţe pentru a le avea individuale şi pictate de mană, iar banii vor fi donaţi într-un scop caritabil, pentru nevoile copiilor din amplasamnetul respectiv. Dacă totuşi nu aveţi timpul necesar pentru un asemnea proiect şi doriţi să le achiziţionaţi, vă recomandăm să aruncaţi o privire peste cataloagele cu invitaţii la preţuri mici. Vă garantăm că veţi găsi modele foarte frumoase şi elegante, la preţuri decente.

 

 1. Maşina miresei

Dacă doriţi să fiţi plimbată într-o maşină deosebită în ziua nunţii, nu este neapărată nevoie să cheltuiţi peste 200 euro pentru închirierea timp de câteva ore a unei limuzine sau maşini de epocă. Puteţi închiria pentru o zi sau chiar mai mult o maşină de lux, la tariful practicat de o firmă normală de închiriere. Nu va fi limuzină sau maşină de epocă, dar puteţi să optaţi pentru un automobil decapotabil, iar senzaţia este una ce merită încercată. Nu pierdeţi din vedere şi posibilitatea de a vă plimba cu motocicleta în ziua cea mare-senzaţia va fi de neuitat şi veţi atrage toate privirile. Cu siguranţă aveţi un prieten motociclist, iar costurile s-ar putea reduce la scoaterea amicului la o bere ;).

 

 1. Mărturiile de nuntă

Indiferent pentru ce tip de mărturile veţi opta, aceasta va reprezenta un cost suplimentar de câţiva lei pentru fiecare invitat. Sfatul nostru: renunţaţi la mărturii! Nimeni nu va observa lipsa lor, iar dacă le veţi avea, în cateva zile nimeni nu-şi va mai aduce aminte ce a primit şi prin ce colţ al casei se află. Dacă totuşi ţineţi la această tradiţie, oferiţi ceva ce nu va fi aruncat şi va rezista în timp: o fotografie, un magnet etc. Puteţi închiria o cabină foto şi fiecare îşi va face propria mărturie. Astfel puteţi avea două elemente (marturia şi o surpriză deosebită şi distractivă pentru invitaţi) la preţul uneia singure.

 

 1. Tortul

Preţurile pentru torturile de nuntă sunt foarte variate. De la 25 lei pâna chiar la câteva sute de lei pentru fiecare kilogram. Optaţi pentru o cofetărie mai mică, dar în care sa aveţi încredere. Comandaţi doar dacă aţi mai văzut torturile pe viu şi nu doar în fotografii şi întotdeauna după ce aţi gustat conţinutul. Vă garantăm că veţi găsi cofetării foarte serioase şi cu angajaţi profesionişi care nu vă vor da bugetu peste cap. Comandaţi întotdeauna o cantitate mai mică cu câteva kilograme decât cea recomandată de ei. La ora servirii tortului, mulţi invitaţi se vor fi retras deja.

 

 1. Detalii

Foarte mulţi bani se vor cheltui pentru detalii: o a doua pereche de cercei pentru mireasă, o gentuţă (chiar daca ştii că nu o vei folosi), pernuţe pentru verighete, coşuri, cocarde, elemente de decorat maşini etc. Toate vor fi luate în exces, pe principiul „sa fie acolo…”. Nu exageraţi. Ştiu că vă doriţi ca ziua să iasă perfect, dar perfecţiunea nu va fi dată de aceste detalii, ci de atitudinea dumneavoastră.

Fiţi veseli, încercaţi să vă relaxaţi (oricum nu le veţi putea controla pe toate) şi distraţi-vă cât puteţi de mult pentru că această zi va trece foarte repede! Puteţi avea un eveniment superb fără să îndatoraţi trei generaţii, iar dacă mirii se vor simţi în al nouălea cer, aşa se vor simţi şi invitaţii! Şi ca un ultim sfat, nu uitaţi: TOTUL ESTE NEGOCIABIL 😉 !

facebook love the dress

www.lovethedress.ro

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail